Wajib Baca Niat Puasa Setiap Hari Bagi Mazhab Syafie, TIADA Niat Puasa Sebulan Kecuali…

1063

Siapa ada pengalaman masa kecik mak ayah ajar kita niat puasa sebulan sebab takut kita terlupa, hikz.

Niat puasa nie lebih kurang dengan bacaan hari-hari  tapi bezanya kita menyebut sebulan. Nawaitu  souma syahri ramadhana kullihi lillahi taala” yang membawa maksud Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadan seluruhnya kerana Allah taala.

Kalau ada yang berniat untuk baca niat puasa selama sebulan seperti yang pernah dilalui ketika kecil, mungkin kita boleh perbetulkan semula “kesilapan ini”.

Ini kerana dalam mazhab Syafie, kita wajib membaca niat puasa setiap hari. Tiada NIAT puasa sebulan penuh. Sebagai sebuah negara yang berpegang kepada mazhab Syafie sebagai mazhab rasmi, maka kita perlu membaca niat setiap hari.

REMAJA kongsikan ilmu yang disampaikan di fb Pondok Habib mengenai isu niat puasa sebulan yang perlu kita fahami.

Salam Ramadan; “Mengikut pandangan Mazhab Syafie wajib niat puasa setiap hari. Tiada niat puasa sebulan penuh. Manakala mengikut Mazhab Maliki pula niat puasa mereka ialah sebulan penuh. Walau bagaimanapun Mazhab Syafie kata sunnah mengikut pendapat Mazhab Maliki. Untuk tujuan berwaspada dan berhati-hati takut terlupa berniat. ”

” Tapi bukan bermakna seseorang itu sewenang-wenangnya tinggalkan niat puasa setiap malam dan hanya niat puasa sebulan penuh. Niat puasa sebulan itu hanya untuk kecermatan atau kewaspadaan takut jika ada malam hari yang ia lupa niat maka di siang harinya itu puasanya tetap sah kerana ada cover dari niat sebulan tadi. Itu jika terlupa sahaja. ”

“Kalau dia tak terlupa, dia ingat tapi dia tak niat puasa di malam harinya, katanya saya dah niat puasa sebulan penuh, Ini Mazhab Syafie kata sebaiknya dia perlu qadha / ganti semula puasanya. Ini dari Mazhab Syafie. Kita kena raikan juga pendapatnya. ”

Berbukalah dengan manisan seperti kurma sebelum mengambil makanan lebih berat seperti nasi
Keseronokan berbuka di masjid begitu berbeza nikmatnya kerana kita dapat berkumpul dengan begiti ramai umat Islam

“Yang tadi faedah niat puasa yang pertama. Yang kedua pula, jika dia meninggal dunia di pertengahan Ramadan, dia mendapat pahala seluruh Ramadan. Walaupun  satu hari puasa. Tetap mendapat pahala seluruh Ramadan. Beza dengan orang tak berniat sebulan jika dia meninggal dunia dan hanya puasa satu hari, satu hari itu sahaja pahala puasanya. ”

“Kerana manusia itu dia dikira  oleh Allah atas apa yang ia niatkan. Dia niat puasa sebulan penuh tapi dihalangi dengan ajal, sehingga dia tidak dapat menghabiskan baki puasanya, kerana jika dia hidup pasti dia akan menghabiskan puasanya, disebabkan nyawanya sudah diambil, dia tetap mendapat pahala sebulan penuh. ”

Kerana Rasulullah SAW pernah bersabda’
“Sesungguhnya setiap amalan seseorang itu bergantung kepada niat. ”

Inilah antara faedah-faedah niat puasa sebulan penuh.